lunes, 26 de octubre de 2009

09 i 10/09/2009 Disfrutant de Dahra

Ens llevem a Dahra i anem a veure la botiga de la família Niang. És una botiga d'alimentació gran i molt neta i organitzada. Hi ha productes d'alimentació per a persones i animals, productes d'higiene, etc. Està situada en un dels carrers del mercat de Dahra que avui està anegat d'aigua però, tot i això, hi ha molta activitat.
Dediquem el matí a visitar les farmàcies del poble, farmàcies per a animals i el centre veternirai.
També visitem un Centre d'Investigació Bacteriològic constrït l'any 2006. Ens reb el director del centre i procedim a visitar les seves entranyes.
El centre és pràcticament nou ja que funciona des de l'abril de l'any 2009. Està ben dotat gràcies a les aportacions econòmiques de diverses universitats catalanes i espanyoles. L'objectiu principal del centre és la fabricació de vacunes per a animals agrícoles a partir de les "soques" de bacteris que portes des d'Europa i els EUA. A partir d'aquestes "soques" es fabriquen les vacunes. Un cop fabricada la vacuna es testa a Dakar amb animals de laboratori. I, si funciona, ja es pot distribuïr.
Al costat del Centre d'Investigació Tecnològica hi ha un Centre d'Investigació sobre la Millora Genètica d'Animals de Granja. Aquest altre centre va ser construït l'any 2004 amb finançament del Banc Mundial. Malauradament, ens expliquen que aquest any s'ha tancat l'aixeta.
Un dels objectius d'aquest centre és la millora de la resistència de les vaques autòctones mitjançant el creuament amb races de vaques d'altres països com ara França o Brasil.
És un centre molt ben dotat però salta a la vista que funciona al 50% ja que hi ha moltes activitats que són molt costoses i ara ja no es poden dur a terme.
Ens acomiadem i ens dirigim a visitar la botiga d'alimentació de comerç just de la Ong Aretz. Aquesta Ong es va fundar l'any 2004 i, principalment, es dedica a aportar serveis comunitaris (escoles, bancs, botigues, etc.) al poble.
Després de totes les visites, morts de gana i de calor, anem a dinar a casa. Estic tant bé amb aquesta família i amb aquest poble que m'hi quedaria per sempre. Miro al meu voltant i se'm esbossa un somriure a la cara. L'Arama, que és almeu costat resant, em mira i em retorna el somriure. Gràcies família Niang.
A la tarda anem a les afores de Dahra amb el cotxe a visitar les terres de la família Niang. Les plantacions són de planta de bisab, carbassa, cíndria, meló, etc. Són aliments que, exclusivament, es planten a l'època de plujes degut al seu ràpid procés de creixement.
Tornem a casa al menjar de les 7, quan s'acaba el Ramadà. Resem i parlem tot prenent la fresca del vespre. A la nit anem a prendre un refresc en un bar al centre del poble.Vida sana. El bar és de foto. Com a curiositat, es senten les granotes a kilòmetres de distància.

No hay comentarios:

Publicar un comentario